Kom in balans met do-in yoga

Soort behandeling Tijd Prijs
Do In Prive 60 minuten €37,-
Do In Duo 60 minuten € 17,- per persoon
Do In Drie 60 minuten €15,- per persoon
Do In Vier 60 minuten €12,- per persoon

 

Do-in yogales, een zen moment voor jezelf

Do-In Yoga is ter ondersteuning en stimulans van het zelf genezend vermogen, zodat je weer in je eigen kracht komt.
Hef je energetische blokkades op met do-in yoga. Binnen de do-in yoga les nodig ik jou uit om te bewegen op jouw natuurlijke wijze. Waardoor je je vitaal, energiek en geïnspireerd voelt.

Wegens de corona maatregelen is het op dit moment mogelijk om een prive of duo les te boeken tot maximaal 4 personen. Do-in yoga kan heel goed gecombineerd worden met een shiatsu of stoel massage behandeling.

De do-in yogales is mogelijk op mijn praktijk in Nijmegen of op locatie bij jouw aan huis. Benodigdheden zoals matjes, meditatiekussens en fleecedekens, zijn aanwezig of neem ik mee. Trekt de lente je naar buiten? do-in yoga kan makkelijk in de tuin of buiten in het groen. Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

Voor wie ?

Do-In is geschikt voor iedereen die graag wil bewegen, meer energie wil hebben, lekkerder in zijn of haar vel wil zitten, de lichaamshouding wil verbeteren, meer geestelijke kracht wil opbouwen, herstelt van een blessure, of op een aangename en zachte manier met zijn of haar lichaam bezig wil zijn.
Bij Do-In gaat het er niet om hoe lenig je bent en/of je even ‘goed’ bent als die ander. Het gaat erom wat jij tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft.
Do-In Yoga les ter ondersteuning en stimulans van het zelf genezend vermogen, zodat je weer in je eigen kracht komt.
Hef je energetische blokkades op met do-in yoga. Zo sta je weer helemaal in je eigen kracht en vertrouw je op je intuïtie.

Wat is Do-in yoga

Do-In Yoga is een eeuwenoude oosterse bewegingsleer en heeft tot doel gezond te blijven, stress te verminderen en in harmonie te leven met jezelf en je omgeving.
Do-In stimuleert je om je lichaam écht te voelen en er verantwoordelijkheid voor te dragen. De lessen en workshops zijn daardoor geschikt voor alle leeftijden en alle lichamen.
Do-In oefeningen zijn nauw verwant aan geneeswijzen zoals shiatsu en acupunctuur. De strekkingen en massages werken in op de energiebanen (meridianen). Hierdoor ontspannen spieren en raken ze goed doorbloed, zodat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daarnaast krijg je, door de aandacht voor ademhaling tijdens de les, ook een rustige geest: lichaam en geest worden weer één.

Oefeningen

De oefeningen die we doen bij Do-In Yoga komen uit de oude oosterse vecht- en verdedigingssporten zoals Tai-Chi, Qi-Gong en Aikido, maar ook uit de Yoga en Pilates, meditatietechnieken worden gebruikt. Bij Do-In richt je je op de meridianen (de routes waarlangs de energie zich verplaatst) en de Chinese cirkel van de vijf elementen, hout, vuur, aarde, metaal en water. Aan ieder element zijn meridianen verbonden die vervolgens weer contact maken met de organen, de mentale aspecten en emoties. De elementen beïnvloeden elkaar voortdurend. Door op dit systeem oefeningen te doen krijg je meer kracht en ruimte in je lichaam zodat je je flexibeler, vitaler en energieker voelt. Daarnaast geeft het je een geestelijk rustpunt. Belangrijk is bewegen vanuit bewustzijn. Hoever kun je strekken in een oefening en hoe reageer je hierop. Kun je compassie tonen voor de manier waarop ons lichaam beweegt of wordt je bv. boos of ga je forceren als het niet lukt. Je leert de bewegingsruimte en beperkingen te erkennen zoals ze op dat moment zijn. En juist doordat je op een respectvolle manier met je lichaam omgaat kom je steeds verder in je strekking en kan de energie beter doorstromen.

Bij shiatsu wordt de stroming van Qi door de meridianen via massage herstelt. Bij Do-In hebben we de mogelijkheid om onszelf te behandelen.

Een Do-in yoga les

Waaruit bestaat een les:

  • Opwarmoefeningen, waaronder rotaties van de gewrichten
  • Meridiaanstrekkingen, opheffen van blokkades in de energiebanen, het lichaam leniger maken en de geest flexibeler
  • Ki-opbouwende oefeningen, leren bewegen vanuit de hara (buik), kracht opbouwen
  • Ademhalingstechnieken, leren ademen vanuit de buik waardoor we meer bewust worden van het hier en nu & geeft rust in de geest
  • Zelfmassage / drukpuntoefeningen, opkloppen van de merdianen of druk uitoefenen op specifieke drukpunten
  • Meditatie

Met Do-In Yoga versterk je spelenderwijs het fysieke middelpunt van je lichaam, je Hara (Japans voor buik én persoonlijkheid). Deze oosterse gezondheidsoefeningen zijn oorspronkelijk bedoeld als zelfbehandeling. De lessen kunnen naar wens een activerend of sederend karakter hebben. Inspannen vanuit ontspanning levert meer kracht en lenigheid op dan vanuit een gespannen situatie.

Kracht en lenigheid wordt opgebouwd in lichaam én geest.

Lao Tzu

“If you want to awaken all of humanity, then awaken all of yourself. If you want to eliminate the suffering in the world, then eliminate all that is dark and negative in yourself. Truly, the greatest gift you have to give is that of your own self-transformation.”

~ Lao Tzu (Hua Hu Ching)

Lao Tzu beschrijft hiermee de essentie van de Do-In: een reis naar binnen. Jouw reis naar binnen, via je hart naar je Hara, je buik, je bron, het onderbuik-gevoel, de innerlijke wijsheid, de hemel én de hel, het bewust en het onbewuste, de plek waar vandaan je je hart kunt verwarmen en je hoofd kunt verlichten/verhelderen, de plek waar vandaan je beweegt.

Achtergrond

Do-In komt van oorsprong uit China (ca 500 v. Chr.). Deze bewegingsleer is verder ontwikkeld door de Japanse Shiatsu meester en psycholoog Shizuto Masunaga (1925-1981).
De Do-In bewegingsleer bestaat uit traditionele oefeningen afkomstig uit Aziatische disciplines zoals Aikido, Qi Gong, T´ai-Chi, Zen en yoga. De filosofische leerweg van de Do-In is terug te vinden in het Boeddhisme, Shintoïsme en Taoïsme. Do-In oefeningen zijn erop gericht je meridianen (energiebanen) te strekken, te behandelen en in balans te brengen. Je merkt de mogelijkheden en onmogelijkheden van je lichaam en de invloed daarvan op je geestelijke gesteldheid.

Ook zie je Do-In terug in alle dojo’s (oefenzalen) voor Oosterse vechtsporten. Hier worden de meridianen, acupunctuurpunten en Ki (chi) gebruikt om de vijand te kunnen uitschakelen. Tot voor kort was deze kennis geheim en overdracht strikt verboden. Bovendien had en heeft Do-In volgens de oude traditie nog een extra geheim, namelijk het verjongen en verlengen van leven.

Do-in yoga is voor iedereen. Wat betekent Do-In voor jou? Doe mee en ervaar het zelf!