senioren massage – of kwetsbare ouderen wordt op een zachte, zorgzame wijze gegeven. Het helpt de huid soepel en gezond te houden. Uiteraard kunt u kiezen uit de verschillende behandelingen.

 

 

Senioren massage

Massage voor senioren is ontspannend en kalmerend. Tijdens de massage houd ik rekening met de conditie en de (on)mogelijkheden. De behandeling wordt geheel aangepast aan wat iemand aankan. Zowel de minder mobiele als de actieve ouderen kunnen bij Thura Shiatsu terecht voor een zorgzame en respectvolle massage.

Aangeraakt worden is levensbehoefte

Massage voor ouderen is ontspannend en kalmerend. Bovendien is het voor hen extra fijn om weer eens aangeraakt te worden

Aanraking en massage is voor veel ouderen geen vanzelfsprekendheid, zeker als de partner is overleden. Een aanraking kan kalmeren, ontspannen en helpt bij het verlichten van bepaalde klachten als hoofdpijn, schouder- en nekpijn. Het is heilzaam om regelmatig tijd in te ruimen voor ontspanning.

Bovendien werkt ontspanningsmassage preventief voor veel gezondheidsklachten. Massage bevordert de doorstroming van bloed en lymfe en daardoor het genezend vermogen van het lichaam.

Met het ouder worden verdwijnt vaak de souplesse en het gemak waarmee bewogen wordt.
Toch is en blijft beweging het hele leven belangrijk.
Want hoe langer je mobiel blijft, hoe beter het lichaam kan blijven functioneren. Hierdoor kun je langer zelfstandig blijven.

De voordelen van massage

  • een betere doorbloeding
  • minder kans op kwaaltjes zoals kouwelijkheid
  • minder snel last van stijfheid van gewrichten
  • het kan spierspanningen en verkramping aan spieren verminderen
  • langer vitaal blijven
  • minder snel kans op vallen
  • positieve uitwerking op emotioneel welzijn
  • betere slaapkwaliteit
  • pijnstillend en beter bewust van eigen grenzen

Massage op maat

Tijdens de massage houd ik rekening met de conditie en de (on)mogelijkheden. Een massage wordt geheel aangepast aan wat iemand aankan. Is een volledige behandeling te veel of te lang: kortere behandelingen zijn ook mogelijk.
De massage kan ook bij jouw thuis, in het verzorgingstehuis, verpleegtehuis of aanleunwoning gegeven worden, en is ook geschikt wanneer je bedlegerig bent of in een rolstoel zit. Er kan gekozen worden voor een ontspannings massage met olie. Of een shiatsu massage zonder olie. Deze behandeling is met kleding aan.

Zijn er twijfels of je gezondheid een massage toelaat: overleg dan met de huisarts. Behandelingen worden(deels) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bekijk hier de 2020 polissen per verzekeraar.

Aangenaam gevoel

In de zorg zijn we vooral gericht op functionaliteit, als het op aanraking aankomt. We wassen, verbinden en verzorgen. Desondanks masseert iedereen wel eens, zonder het zich te realiseren misschien. Bij hoofdpijn wrijf je over je voorhoofd, op de slapen, je geeft iemand een aai, etc

Massage kan de ontvanger laten voelen dat zijn of haar lichaam ook nog steeds een bron van aangename ervaringen kan zijn, ondanks dat de wereld niet meer zo is als ze ooit was. Daarnaast kan massage helpen ontspannen en tot rust komen. Zo heeft het een positief effect op het algehele gevoel van welbevinden en eigenwaarde.

Massage in het verpleeghuis

In de laatste levensfase is er in de dagelijkse zorg voor dementerende mensen vaak weinig ruimte voor echt (lichamelijk) contact. Toch kan een kleine handeling als een handmassage veel betekenen voor zowel de cliënt als de zorgverlener. Het kan angstige en onrustige gevoelens verminderen en er is een moment van echt en warm contact. Ook cliënten die permanent op bed liggen en weinig respons geven, hebben baat bij massage. De oprechte aandacht van de massagetherapeut is hiervoor heel belangrijk. Het helpt ouderen ook om hun ouder wordende lichaam beter te accepteren. De aanrakingen en milde massagetechnieken zorgen ervoor dat de aanmaak van ‘feel good’ hormonen als oxytocine en serotonine wordt gestimuleerd en dat er minder van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. En ook al wordt de massage maar ten dele bewust waargenomen, het activeert ook dan de juiste processen.

Soms duurt het even voor een dementerende aanraking toelaat wanneer deze niet verpleegtechnisch is, vooral wanneer deze in een fase van desoriëntatie, wantrouwen of onveiligheid verkeert. Dan gebruik ik simpele technieken van aanraken als opstapje. Een handreiking, een aai over de wang of een klopje op de schouder. Het kan zijn dat sommige zorgvragers moeite blijven houden met het aangeraakt worden.

Voor sommige mensen kan massage ook onrust oproepen, bijvoorbeeld met een confrontatie met het verleden, zoals gebrek aan liefdevolle aanraking, of een herinnering aan traumatisch verlopende aanrakingen zoals ongewenste intimiteiten. Voordat tot masseren wordt overgegaan wil ik zeker weten of de massage werkelijk op zijn plaats is voor die persoon op dat moment en controleer ik of er misschien redenen zijn om niet te masseren.

Contact

Neem gerust contact op voor meer informatie en een vrijblijvende kennismaking. Tijdens het kennismakings-gesprek bespreken we wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Neem vrijblijvend contact met me op