Zen shiatsu massage

Shiatsu

Heb je een duwtje in de goede richting nodig? Om fysieke klachten te verbeteren; of om aan meer energie, een betere emotionele balans, een gezonder leven, minder stress, en meer zelfvertrouwen te werken. Zen shiatsu kan wellicht de oplossing bieden.

Boost je immuunsysteem

Zen Shiatsu massage is een effectieve manier om het immuunsysteem te versterken. Regelmatige behandelingen zijn een geweldige boost voor je weerstand. Shiatsu stimuleert de natuurlijke genezende werking van het lichaam. En kan voor een integraal evenwicht tussen lichaam en geest zorgen.

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk; shi betekent vinger; atsu druk. Het is een Japanse vorm van massage waarbij door het geven van druk op acupressuurpunten het mogelijk is de energie (ki), te beinvloeden en te harmoniseren.
Shiatsu is gebaseerd op een behandeltechniek die al duizenden jaren bestaat en zijn werking heeft bewezen.

Zen shiatsu

Zen Shiatsu is een stijl binnen de shiatsu traditie gebaseerd op bevindingen van Shizuto Masunaga. Hij combineerde technieken uit de traditionele Japanse massage met de traditionele Chinese geneeswijze en westerse kennis over fysiologie en psychologie.

Zelfherstellend vermogen

Shiatsu ondersteunt het zelfherstellend vermogen dat in ieder mens aanwezig is. Het activeert het lichaamsbewustzijn, versterkt de basisconditie, ontspant en kalmeert. Het werkt op het parasympatisch zenuwstelsel (autonome zenuwstelstel), dat dieper in ons is gelegen en verantwoordelijk is voor rust en ontspanning.

Shiatsu is een hands-on healing methode. De behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de duimen, handpalmen, onderarm en voeten op acupressuurpunten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting en activeert daarmee het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Deel van het geheel

Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. Zen Shiatsu neemt daarbij expliciet de traditionele Chinese geneeswijze mee. Deze geneeswijze beschouwt alles als een geheel. De mens maakt deel uit van dat geheel, beïnvloedt deze en is er ook van afhankelijk. Dit betekent dat er samenhang is tussen wie iemand is, zijn of haar leefomgeving, hoe hij/zij zich voelt en zijn of haar functioneren.

Zen refereert in dit verband aan het belang van houding en intentie (aandacht of aanwezigheid). Ze onderscheidt zich van andere stijlen van Shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de traditionele principes van de Oosterse geneeskunde, het meridiaan concept en de samenwerking tussen de twee handen.

Shiatsu kan meer voor je betekenen dan een moment voor jezelf. Het kan je een weldadig effect geven, of je laat het gebeuren en stelt het achteraf vast.